Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Επικαιρότητα της Πολιτισμικής-Ιστορικής Ψυχολογίας
Παράδοξο 1
Η εξαφάνιση της «δεύτερης Ψυχολογίας» του Wundt.
Α) Φυσιολογική Ψυχολογία ως μελέτη της συνείδησης με τη βοήθεια πειραματικών μεθόδων των φυσικών επιστημών. Η συνείδηση είναι η άμεση, εσωτερική εμπειρία του ατομικού υποκειμένου. Μελέτη των κατώτερων, στοιχειωδών ψυχικών λειτουργιών.
Β) Völkerpsychologie (Ψυχολογία των λαών) διερευνά τα πολιτισμικά τεχνήματα και την πνευματική ζωή των λαών στην ολότητά της. Ασχολείται με τις ανώτερες ψυχικές διαδικασίες (μάθηση, γλώσσα, νόηση, κλπ.).
Η «δεύτερη Ψυχολογία» του Wundt υποβαθμίστηκε, ξεχάστηκε κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Ψυχολογίας.
Παράδοξο 2
Η εξαφάνιση του υποκειμένου.
Αρχές του 20ου αιώνα επικράτηση του γκαλτονικού μοντέλου ψυχολογικής έρευνας στις Χρησιμοποίηση της στατιστικής για την μέτρηση των ατομικών διαφορών. Τα υποκείμενα είναι άγνωστοι άνθρωποι, που απευθύνονται για να μετρήσουν τις επιδόσεις τους.
Εξαφάνιση του υποκειμένου στο πλαίσιο της ψυχολογικής έρευνας

Παράδοξο 3
Εξατομίκευση των ψυχικών διαδικασιών

-Οι ψυχικές διαδικασίες ως χαρακτηριστικό του αποσπασμένου από την κοινωνία ατόμου. Ατομικισμός.
-Η σημασία της συνεργασίας, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης για την ανάπτυξη του ψυχισμού.

Παράδοξο 4
Αδιέξοδα της στοιχειοκρατίας.
-Τα ψυχικά φαινόμενα ως απλό άθροισμα επιμέρους στοιχείων, παραμέτρων, κ.α. (ψυχολογικός ατομισμός)
-Διάκριση σε συνολικές ενότητες, που δεν ανάγονται στα επιμέρους στοιχεία τους πχ. νερό (H2O) δεν ανάγεται σε H2 + Ο. Σε αντιδιαστολή με την προσέγγιση των επιμέρους στοιχείων εμφανίστηκε η μελέτη ευρύτερων, συνολικών ενοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου